lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kuukausi takana ja kaksi eessä!

Ensimmäinen kuukausi ollaan  jo elämäntapamuutosta eletty ja aika tuntuu menevän hyvinkin nopeasti! Ollaan tosiaan liikunta alotettu ja ruoka-annoksiin kiinnitetty huomiota (mm. punnitsemalla melkein jokainen ruoka) ja ei oo tullu vielä ainakaa kovinkaan suurta paniikkia / itkupotkuraivaria asian kanssa vaan hyvinkin aikuismaisesti ollaan onnistunut asia hoitamaan ;) Tosin eilen meni ekaa kertaa "kuppi nurin" tän kaiken kanssa, ja ostettiin kevyeksi iltapalaksi pullava-pitko puoliks. Kyllä, söimme koko 1500kcal sisältävän pitkon yhellä istumalla. "Oho".




Mutta miten arkemme nyt siis on muuttunut?

Juhani:

Liikunta! Niin kauan se on elämään kuulunut, joskus vähän enemmän ja joskus vähän vähemmän, mutta ompahan kumminkin. Nyt kesälle olin suunnitellut / toivonut oman liikunnallisen aktiivisuuden lisääntyvän ja siihen oon pyrkinyt ja tämä tarkoittaa itselläni useampaa (5-8h, toki enemmänkin saa mennä kunhan huolehtii ettei ylikuntoon mee ;)) tuntia liikunta viikkoa kohden.

Ennen tätä opinnäytetyötä tuli liikuttua hyvin vaihtelevasti viikoittain, riippuen hyvinkin paljon kursseista mitä koulussa silloin oli ja mitä sillä viikolla sattui huvittamaan / jaksamaan. Tällöin liikunnan määrä saattoi olla 2-8h tuntiin viikossa, kuitenkin lähempänä 2-4h joka saattoi koostua hyvin pitkin muutamasta satunnaisesta pelailusta ja hyötyliikunnasta.

Tämän kuukauden aikana olen pyrkinyt tosiaan liikkumaan useamman tunnin viikossa ja siihen on tullu jopa jotain säännöllisyyttä (noin 3krt / vko) kuntosalilla käymisestä ja siihen päälle sitten satunnaista pyöräilyä, juoksua ja pallon perässä juoksemista. Liikkumisia on tullut kolmen viikon ajalta yhteensä ~19h (vko 25 5h, vko 26 9h ja vko 27 5h) joka tekee n. 6,3h viikkoa kohden ja tuohon alan olemaan tyytyväinen paitsi välillä tuntuisi, että voisi kyllä hieman enemmänkin liikkua... :D Tästä päästäänkin siihen mikä on pienoinen ongelma tässä liikunnassa! Se voisi olla motivaation- tai ehkä paremminkin, seuranpuute. Henkilökohtaisesti olen aika paljon enemmän pallopelien ystävä, kuin esimerkiksi yksilölajien harrastaja ja tilastojen mukaan olen harrastanut ns. yksilölajeja 12,5h ja pallopelejä 6,5h. Tyytyväinen olen määrään mitä olen liikkunut, mutta niiden suhteeseen en ole vielä täysin tyytyväinen.



Maisa:

Itselläni liikunnun laatu on muuttunut radikaalisti. Ennen kesää kävin suhteellisen usein n. tunnin kävelylenkeillä. Oli aikoja jolloin saatettiin käydä joka ilta, ja sitten taas aikoja jollon lenkkien välissä vierähti useampi viikko. Muuta liikuntaa en juurikaan ole etenkään Kajaanissa harrastanut. Raumalla asuessani tykkäsin käydä vesiliikunnoissa, ja ehkä ensi keväänä elvytän taas senkin harrastuksen!

Nyt olen opetellut juoksemaan!! Olen aina uskotellut itselleni etten ole "juoksijatyyppiä", mutta se on ollut varmaan vaan tekosyy huonolle kunnolle. Tässä muutaman viikon aikana olen todennut ettei se kunto ihan sysihuono olekaan, lyhyin juoksulenkki on ollut n. 4,6km ja pisin huimat 10km!!!! Silloin olin kyllä harvinaisen ylpeä itsestäni, koska ennen kesää ehdoton juoksu"ennätykseni" on ollut 3,5km ja sekin pitkin hampain.

Liikuntaa on lisäksi ollut salivierailut ja satunnaiset pyörälenkit. Liikuntaa on tullut viikossa keskimäärin jopa 5 kertana viikossa, välillä samana päivänä on liikkunut useamman kerran. Tämä on aika radikaali muutos entiseen. On helpottanut huomattavasti kun kalenteriin on etukäteen suunnitellut liikunnat, mutta fiiliksen mukaan saattanut esimerkiksi aikaistaa päivällä jos on ollut vaikka juoksufiilis : )

Liikunta on alkanut olla siedettevää. Vielä ei ole juurikaan tullut tilanteita että oltaisiin poikettu sovituista liikunnoista, ainakaan huono sää ei ole ollut esteenä toistaiseksi.  Katsotaan sitten kun alkuinto laantuu ;)



Ruokailut:

Ah, ruoka <3 Kesän aikana olemme syöneet mielestämme todella hyvää ruokaa!!!!! Se on ollut suhteellisen pelkistettyä, mutta puhtaat maut on parhaita. Nälkää emme todellakaan ole nähneet, ja annoksia olisi ehkä edelleen varaa säätää, pikkuhiljaa, pikkuhiljaa.. Herkkuja emme juuri ole syöneet. Olemme viikonloput sopineet herkkupäiviksi, herkkujen määrät ovat viikko viikolta pienentyneet, ja esim. suklaa ei enää ollut niin hyvää kuin ennen.. :(


Ennen kesää meillä oli olemassa jo ateriarytmi, mikä saattoi elää arjen mukana, niinkuin kuuluukin. Silloin oli kyllä enemmän naposteluja joita olemme nyt karsineet. Suurimmat napostelut tapahtuu Maisalla töissä, siellä kun on usein tarjolla pullaa tms. Kiusauksia vastaan on ollut välillä vaikea taistella, pikkuhiljaa siihenkin ollaan saatu rotia. Käytännössä syömme (aamupalan silloin kun ehdimme) lounaan, välipalan (Maisa ei syö töissä iltavuoroissa), päivällisen ja iltapalan. Iltapala on ollut suhteellisen suuri kompastuskivi, söimme iltaisin aivan liian raskaasti. Alussa saatoimme syödä kokonaisen leivän kaikilla täytteillä, ja lisäksi vielä esimerkiksi jugurttia erilaisilla lisukkeilla. Nyt iltapala on aika usein jugurttia, mysliä ja marjoja tai hedelmiä.


Alamme pikkuhiljaa siirtymään pois ruokien punnitsemisesta, koska silmämääräisesti alkaa hahmottaa jo sopivia annoksia. Salaattia tulemme punnitsemaan varmaan loppuun asti.... :D Olemme myös pyrkineet siihen, että joka aterialla olisi jotain  kasvikunnan tuotteita ja siinä olemme yllättävän hyvin pysyneet.. :)


Miltä tämä ensimmäinen kuukausi on nyt tuntunut?
Olemme molemmat olleet tähän asti varsin tyytyväisiä. Eilen oli ensimmäistä kertaa päivä jolloin Maisalla oli ollut poikkeuksellisen raskas iltavuoro ja Juhanilla syntymäpäivä, jolloin päätimme heittää iltapalan ajaksi vaa'an kaappiin, ostimme Pullava-pitkon ja söimme sen. Maisaa alkoi jo kaupassa kaduttaa mutta kotiin se silti päätyi. Ruokien punninta ja kaiken ylöskirjaaminen ei silti ole vielä ollut liian raskasta tai puuduttavaa, voi tosin olla kahden kuukauden päästä vähän toiset fiilikset.. 
Epäterveellisiin valintoihin on edelleen ajaneet lähinnä tunnejutut, kuten väsymys ja huonomieli. Liian helposti tulee tartuttua herkkuihin jos ottaa päähän..

Tänään tehdään Juhanin synttäreiden kunniaksi herran herkkua, Britakakkua!! Sen lisäksi teemme suolastapiirakka, johon sovellamme kukkakaalipohjaa ja täytteenäkin on jotain muuta kuin pekonia ;) On muuten yllättävän vaikea löytää juustoa missä on rasvaa se 17% tai alle, etenkin juustoraasteet oli haasteellisia.. Onneksi on mozzarella ;)


- Juhani ja Maisa

PS. MUISTUTAMME VIELÄ, ETTÄ KAMK:n LIIKUNTATILAT (esim. kuntosali) ON SULJETTU NIIN KAUAN KUIN KOULUKIN ON!! Tilojen käyttö ei siis kesän aikana ole sallittua! Tilat on taas syksyllä käytössä, ja esim. salivuorot ilmoitetaan syksyllä taas uudestaan, malttakaahan siihen asti!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti