perjantai 13. kesäkuuta 2014

Isot luut ja paljon lihasta!

Tänään oli aamulla se kauan odotettu ja pelätty InBody-mittaus!! Meille molemmille on kyseinen mittaus ennenkin tehty, mutta jännittävää se silti aina on! InBody on siis kehon koostumusmittaus, jolla mitataan kaikki mahdollinen ja mahdoton kehosta. Aluksi määritellään perustiedot, pituus, ikä ja sukupuoli. Sitten vaan seistään alustan päällä, otetaan kahvioista kiinni ja odotetaan.
Juhani mitattavana

Koostumusanalyysin alussa eritellään kehon koostumus, eli nesteet (solunsisäinen ja -ulkoinen vesi), pehmytkudosmassa (nesteet + proteiinit), rasvaton massa (nesteet, proteiinit ja mineraalit) ja kokonaispaino ja luumassa. Viskeraalinen rasva, eli vatsaontelon sisäinenrasva, on yksi tärkeimmist tuloksista mitä InBody antaa.. Jos viskeraalirasvaa on liikaa, niin muunmuas riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa huomattavasti.   Näistä koostumusanalyysin tiedoista ehkä hämmentävintä oli se, että jos rasvaton massa oli ~50kg, niin siitä jopa >35kg on pelkkää nestettä! Son aikapaljon.. Ja mulla on nähtävästi isot luut, ne painoi 3,16kg ja 2,41-2,95kg on normaali, voin siis virallisesti vedota olevani vain isoluinen ;)


Seuraavaksi on eroteltu lihas-rasvadiagnoosi. Siinä on arvioituna paljonko kokonaispainosta on rasvaa ja kuinka paljon lihasta. Vaikka meillä painoeroa jonkun verran onkin, niin oli aika hauska että lihasmassaa meillä oli tasan saman verran! :D enää 0,5kg lisää niin itsellä se menee tämän mukaan viitearvojen "yli", eli on normaalia enemmän. Rasvamassasta ei tarvitse edes puhua....... :)
Painodiagnoosi taas on varmaan se eniten pelätty kohta. Painoindeksi on varmaan jokaiselle tuttu, ja helposti itsekin laskettavissa (kg / m^2), mutta armottomasti kone laskee sen pelätyn rasvaprosentinkin! En tiedä mihin Juhani on sitä rasvaa itseensä piilottanut, jos siitä muka 18,4% on rasvaa.. Ilmeisesti kyseisen mittauksen pitäisi kyllä olla suhteellisen luotettava? Myös vyötärö-lantio suhde (vyötärön ympärys jaettuna lantion ympäryksellä) on laskettu, yleisesti naisilla suositeltavaa olisi suhdeluvun olevan <0,85 ja miehillä <1 (tosin tässä viitearvot nähtävästi ovat vähän erit).
Lihastasapaino on ehkä yksi mielenkiintoisimmista osista!! Siinä näkee jaoteltuna arvioin siitä, kuinka paljon lihasta on kummassakin kädessä ja jaloissa, sekä keskivartalossa. Näistä tuloksista yllätyin itse kaikkein eniten. Ensinnäkin tärkein asia; kaikissa osioissa mulla oli Juhania enemmän lihasta (toinen on just ja just päässy kävelemään viimäsen 4vk aikana, joten ihan oikein sille!) :p Mutta oikeesti, mulla oli molemmissa käsissä ja keskivartalossa lihasta yli "normaalin", ja jaloissakin niin normaalin ylärimoilla kun vaan voi olla. Tämä oli sinänsä yllättävää, tiesin etten ihan lihakseton ole, mutta että noinkin hyvin.

Kaavakkeen sivussa on vielä tietynlainen "yhteenveto", jossa käydään vielä läpi, että mikä on ravitsemustila (kaikki kohdat on  arvioitu  normaali, vajaa vai yli -asteikolla), painonhallintaa, painodiagnoosi, kehon tasapaino, kehon rakenne ja terveysarvio. Nämä asiat nyt tulevatkin jo aika hyvin esille kun kaavakkeen käy kohta kohdalta läpi.
Tarkoituksena on siis loppukesästä käydä uudestaan mittauksessa ja katsoa onko mikään muuttunut. Mittaus tehtiin KAMK:n Myötätuulessa, missä kenellä tahansa on mahdollisuus päästä mittaus teetättämään pientä korvausta vastaan. Myötätuulen henkilökunta tekee mittauksen ja auttaa tulkitsemaan testin antamia tuloksia, ja mihin kannattaa jatkossa kiinnittää entistä paremmin huomiota, vai onko kenties nyt kaikki hyvin :)

Kuvissa otteita Juhanin InBodysta lukuunottamatta lihastasapainoa mikä on mun omasta :) Lopussa vielä tän päivän ruuasta ja jälkiruuasta koska ne molemmat oli vaan parasta taas hetkeen :p

Uudet perunat, grillattu kana ja kasvislisäke <3
  
Mansikoita VIHDOIN!

 - Maisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti