maanantai 11. elokuuta 2014

Ainekset perheriitaan ;)

Koska edessä on enää "loppusuora" ja takana pitkä hiljaisuus (koko projekti on tällä hetkellä aika tasaisessa vaiheessa niin ei olla viititty tehdä tikusta asiaa) niin päätimme tehdä kahden kuukauden kunniaksi isomman tekstin missä arvioimme omaa ja toistemme edistymistä :) Tarkoituksena on siis että arvioimme molempien edistystä siten että ei nähdä toistemme kirjoituksia ennen julkaisua :p Pian siis nähdään onko meillä sama näkemys aiheesta ;)

Juhanin edistyminen kesän aikana:

Juhanin näkemys:


Kaksi kuukautta elämäntapaprojektia kulunut ja jonkinlainen arki tästä on tullut. Esimerkiksi asioihin johon alussa joutunut kiinnittämään enemmän huomiota on nyt alkanut jo nyt tuntua todella kuuluvan tähän arkeen ja tapahtuu luonnollisesti. Ruokailussa automaattisesti otettua lautasmallin mukainen annos ja osaa ottaa ruokaa tarpeeksi, mutta kuitenkaan menemättä yli siinä, kohtuudella. Salaattia tulee hyvinkin syötyä olkoon missä päin tahansa ja sitä osaa tahtoa (Mummin ja Papan luona sekä kotona esim.) sekä itse tehtyä jos on tarve.  Kun kouluruokailu alkoi taasen niin huomasin, että meinasi jäädä kesällä opettelema annoskoko ihan unholaan ja palasi kouluympäristössä siihen tuttuun annoskokoon mikä se oli ollut koulun loputtua. 
 
Liikunnan suhteen on ollut omalla tavalla nihkeämpää. Salilla oon käyny ahkerasti ja usein jopa odottanu sinne pääsyä sekä siellä tehty sata lasissa hommia ja alkanu tuntumaan jo osana arkea. Muun liikunnan suhteen ollu hieman hankalampaa… Yksilölajit joita on tullu harrastettua kuten pyöräily ja juoksu ovat edelleen olleet vähän vähemmällä joka johtuu pitkälti siitä, ettei sitä oo jaksanu / ollu mielekästä. Yleensä (lue aina) juoksut hoituu Maisan kanssa yhdessä ja se on ollu ihan mukava kun on joku jonka kanssa on käynyt juoksemassa, yksin tuskin kävisin. Mielummin oon käyny muutaman kerran viikossa pelailee futista jos porukkaa on saatu kasaan. Onneksi pari kertaa viikossa on löytyny sen verran porukkaa, että pelit on saatu kasaan, mielellään pelaisin enemmänkin.

 
 

Maisan näkemys:

Mielestäni Juhani on jaksanut jopa yllättävän hyvin kesän ajan elää tätä :)  Juhani on aina ollut liikunnallinen, ja on kivaa huomata miten tyytyväisen oloinen kaveri tulee aina kotiin kun on päässyt pitkästä aikaa pelaamaan potkupalloa. Ehkä vielä useammin kaipaisin etenkin aamuisin Juhania mukaan kirmailemaan kanssani, mutta muistettakoon myös unen tärkeys ja ehkä se on muutenkin sallittua, etenkin jos on vaikka illalla menossa vielä pelaamaan! Juoksemistakin Juhani on oppinut sietämään, mutta ei se taida vieläkään se mieluisin urheilumuoto olla.. :D Myös salilla on tullut huomattua lievää turhautumista jos asiat ei suju niinku Juhani haluaa, huomaa kuitenkin miten täysillä se tekee ja yrittää,  mikä on kyllä ihailtavaa. 

Ruuan suhteen Juhani on ollut ihanan myötämielinen. Luulin saavani isot valitukset ylleni ehdottaessani punaisen lihan jättämistä lähes minimiin, mutta hyvinhän siipikarja ja kala on maistunut :) Ehkä suurin väittelynaihe on edelleen se, että vaikka meillä epäterveellisten asioiden napostelu jäänyt aika hyvin pois, niin Juhani ei sulata sitä ettei tasaisen ruokarytmin "ohi" ole tarkoitus syödä edes niitä terveellisiä (esim. hedelmiä) juttuja :D  Mutta aika hyvinhän tuo tottelee kun vähän tiukemmin asiasta sanoo ;) Vähän Juhani saisi päivittäistä energiamääräänsä lisätä, koska herran paino putoaa vähän liian paljon :) Juhani on luvannut asian korjata esim. sipseillä!

Ollaan otettu "motivaatiokuvia" (vaikka tavoitteena ei olekaan ensisijaisesti ollut ulkonäölliset seikat) aina kuukauden välein, ja kun alussa otettuja ja nyt tässä kuussa otettuja kuvia  vertaa, niin onhan Juhanissa tapahtunut silminnähden muutosta! Meillä on ensi viikolla varattu aika InBodyyn niin nähdään mitä kaikkea meissä onkaan muuttunut ;) Mutta ylpeä saa kyllä tuosta olla enivei :)


Maisan edistyminen kesän aikana:
Juhanin näkemys:

Maisan ruokailu on sujunut mielestäni hyvin koko kesän ajan ja suurempia ongelmia ei ole ollut. Kesän aikana Maisan ideat ruuan suhteen ovat monipuolistuneet ja etsii kokoajan uusia terveellisiä ja terveellisempiä vaihtoehtoja tutuista ruuista. Suurimmat ongelmat Maisalla on ollut hetkittäisissä makeanruuan himossa ja kesätyöpaikan esillä olevissa herkuissa. Maisa on oppinut huomioimaan ns. ”turhan” makeanhimon ja sen turruttamiseen ilman, että tarvittaisiin karkkia yms. Kesän aikana Maisa on oppinut sanotaanko nyt vaikka tunnistamaan makuja erilailla kuten tumman suklaan maku on parantunut kesän aikana.
 
Maisan liikunta on lisääntynyt paljon kesän aikana joka on tuonut uusia asioita esille ja jollain tapaa voimistanut aiempia mielipiteitä. Maisan liikunnassa on kaksi pääliikuntatapaa, juoksu ja kuntosali. Maisan on puhunut, että tänä kesänä on löytänyt itsestään uuden tyypin, juoksijatyypin. Kesän alussa lähtenyt juoksuharrastus on jatkunut säännöllisen epäsäännöllisesti koko kesän ajan ja kaikkein mahtavinta on, että Maisa on kehittynyt ja laittanut itselleen tavoitteita juoksun suhteen. Kuntosalin suhteen Maisa on mieliala on tehnyt nousuja ja laskuja ja suunta näyttää jatkuvan alaspäin. Kuntosali alkoi hyvillä mielellä joka pikkuhiljaa on muuttunut pakkopullaksi ja pitäisi keksiä jotain vaihtoehtoista lihaskuntotreeniä.
 

Maisan näkemys:

Liikunnan suhteen on tapahtunut kyllä aika iso muutos kesän aikana; siitä on tullut osittain jo siedettävää ;)  Juoksemaan (hölkkää se varmaan on mutta juoksu kuulostaa kivemmalle) lähtee välillä jo jopa mielellään eikä se edes tunnu kovin pahalle. Tosin olen aika usein mennyt samaa lenkkiä mistä on tullut mun "mukavuusalue", ja vaikka tiedän ettei saisi aina mennä samaa lenkkiä, niin on se silti aina parempi kun sohvalla makaaminen. Olen myös oppinut armollisemmaksi itselleni, en enää ruoski itseäni "lyhyistä" lenkeistä, ja ymmärrän, että helteillä ei ehkä liian pitkät lenkit ole edes fiksuja. Mutta on ollut siistiä huomata miten hyvin keho jaksaa! Salilla käyminen takkuaa edelleen välillä ja paaahaaaastiiii. Sinne on kuitenkin tullut raahauduttua, mutta koska motivaatio ei ole ollut huipussaan, niin ehkei reeniä ole tullut tehtyä ihan 110% :sti... :( Mutta silti huomaa selkeästi ettei esim. selkä ole ollut yhtään niin kipeä / voimaton / väsynyt niin helposti, mikä on jo niin iso plussa, että ihan senkin takia voisi salilla käydä vaikkei se aina niin paljoa nappaakaan.. :) 

Ruokailu on mennyt omalla painollaan kesän ajan. Huomaa selvästi nyt ettei edes jaksa syödä samankokoisia annoksia kuin ennen, välillä oikeesti ihmettelee et miten sellasen määrän pystykään syömään. Luulisin kuitenkin että meillä olisi edelleen varaa höllätä ruuan suhteen. Etenkin kun nyt paino on saanut vielä tippua, mutta kun sen pitäisi vakaantua, niin pitää ruokailua katsoa vielä uudelleen. Esimerkiksi meidän herkuttelu on ollut nyt sellaista, että olemme kehitelleet "oikeista" herkuista terveellisempiä versioita, ja "oikeat" herkut ovat jääneet minimiin. Silti pidämme näitä "oikeita" ja "ituhippi" herkkuja ns. saman arvoisina. Tämän suhteen pitäisi oppia olemaan armollisempia :) Mutta toisaalta nämä "ituhippi"herkut ovat olleet jopa parempia, joten mikäs siinä ;D Mutta ruoka on hyvää ja sen tekeminen ja ideoiminen on kivaa, joten siltä osin tämä on ollut kyllä mukavaa, tosin ideat alkaa pikkuhiljaa loppumaan :o

Kahden kuukauden aikana koen saaneeni paljon irti terveellisyydestä, aika rennosti olemme ottaneet niinkuin kuuluukin, mutta vielä on varaa höllätä! Olen oppinut että kauas on pitkä matka, olen ottanut peruna kerrallaan ja opetellut hyväksymään itseni. Tähän asti kesä on ollut kyllä antoisa ja opettanut asioita itsestäni. Onneksi silti vielä on kesää jäljellä ;) 

__________________________________



Noniiiiin. Emme siis ole vielä lukeneet toistemme tekstejä joten hehe, tätä odotellessa :D Tekstit on kirjoitettu eri ohjelmilla jonka vuoksi fontit taitaa olla erilaisia, Maisa ei kuitenkaan jaksanut taistella niitä samanlaisiksi, joten pahoittelut siitä :D Pahoiteltakoot samalla myös kuvattomuutta! Nyt alamme lukemaan, katsotaan saadaanko perheriita aikaseks ;)

- Maisa & Juhani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti